Wednesday, April 10, 2013

Mitološko poreklo horoskopskih znakova


Zvezde su podeljene na skupove na 20 stepeni juzno i severno od ekvatora na 12 simbolicnih imena. Za svako sazvezdje vezana je legenda po kome je to sazvezdje dobilo ime i znacaj.


OVAN-Legenda o Ovnu govori da su Argonauti na Kolhidu zaratili zbog krzna ovnova.

BIK-je po legendi Bog Zevs koji se pretvara u bika ne bi li zaveo Evropu dok bere cvece.Legenda dalje govori i osimbolu proleca gde Evropa biku kiti rogove cvecem.

BLIZANAC- simbol blizanaca su Kastor i Poluks sinovi Zevsa.

RAK-rak ima veoma interesantno sazvezdje iako nema definisanu legendu vezanu za ovaj znak;Sazvezdje Raka ima najmanje zvezda.Poznato je da simbol Raka potice iz Alexandrijske skole,dok su stari Egipcani na mesto Raka upotrebljavali simbol KUKCA.

LAV-legenda o Lavu govori o Herkulu koji ubija nemejskog Lava u Argolidi.Junona uvredjena ovim stavlja Lava na nebo.

DEVICA-legenda govori o devici koja ce roditi spasitelja,medjutim iako veoma duboka legenda Grci je nikada nisu verodostojno preveli.

VAGA-jedini je zodijacki znak obelezen predmetom.Legenda o Vagi potice iz Egipta gde kralj Mohos izmislja vagu kao sredstvo za merenje dana i noci

SKORPIJA-legenda o Skorpionu govoi o tome kako je skorpion ugrizao Oriona koji je sustizao Dijanu.

STRELAC-legenda o Strelcu je neosporivo najlepsa legenda koja govori o kentauru Khironu,sinu Krona i Filire,koji Ahilu prenosi znanje lova,muzike i lecenja.

JARAC-simbol jarca potice od koze Amalteja ili nimfe koja ubedjuje Zevsa na Idi da zbaci svog oca Krona sa prestola.

VODOLIJA-je po legendi Deukalion,sin Prometeja i Pandore,on naime dovodi Helene iz Azije na Parnas.Deukalon i Pira se po legendi spasavaju iz potopa i bacaju za sobom kosti majke(kamenje zemlje)iz cega nice novi rod.

RIBE-legenda o ribana krece kada Orijas Tifon zaplasi Kupida i Veneru zbog cega oni skacu u Eufrat da se spasu.Izuzetno obimna i zanimljiva legenda.

No comments:

Post a Comment